De 4 v’s voor veiligheid

Sport zou voor iedereen prettig, plezierig en veilig moeten zijn. Daarom werken we aan een sociaal veilige sport, waar geen ruimte is voor grensoverschrijdend gedrag. Dat begint bij een goede basis. De 4 v’s helpen hier bij. Clubs die voldoen aan de 4 v’s voor veiligheid hebben een goed fundament voor een veilige sportomgeving. En dat is belangrijk, want hiermee bouwen we samen verder aan een veilige sport en een fijne sportplek voor iedereen.

 

De basiseisen

De basiseisen zijn ingevoerd om grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan.

Wat zijn de basiseisen:

Alle trainers en begeleiders die met jeugd tot en met 17 jaar of andere kwetsbare groepen werken, hebben een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Alle trainers en begeleiders ondertekenen de gedragscode sociale veiligheid.

Iedere vereniging of club heeft een vertrouwenscontactpersoon (VCP) aangesteld  en maakt deze bekend onder haar leden.

Scholingen met oog voor pedagogiek.

Alle sportaanbieders zijn geïnformeerd over de invoering van de basiseisen. De gemeente biedt ondersteuning aan sportaanbieders zodat ze kunnen voldoen aan de basiseisen.

Heeft u hulp nodig, neem dan contact op met: Jean Relou

VOG-Verplichting

De Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een verklaring van het Ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt dat het gedrag uit het verleden geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel. De aanvrager krijgt alleen een VOG als er geen strafbaar feit is gepleegd dat belangrijk is voor de functie. Een VOG-verklaring biedt meer zekerheid. Door VOG’s te verplichten, geeft u als organisatie aan de leden, ouders en vrijwilligers het signaal af verantwoordelijkheid te nemen voor sociale veiligheid. De VOG-verplichting geldt voor alle trainers en begeleiders die werken met jeugd of andere kwetsbare doelgroepen.

Richtlijn VOG

  • Juist screeningsprofiel 84 en/of 85 of 60
  • Geldigheid: iedere 3 jaar VOG-aanvraag herhalen
  • Controle op echtheid: watermerk

Registratie VOG

Als sportaanbieder bent u verantwoordelijkheid voor registratie. U houdt dus zelf een VOG-administratie bij. Dat moet een overzicht zijn met wie de trainers en begeleiders zijn, voor wie een VOG is afgegeven, afgiftedatum en geldigheidsduur.

Aanvragen VOG

  • Voor vrijwilligers kunt u een gratis VOG aanvragen. Ga naar het filmpje VOG of Gratis VOG.
  • Aanvragen bij de gemeente Best: aanvragen VOG

Gedragscode voor trainers en begeleiders

 

Laat zien waar je voor staat

Voor welk gedrag staat de club? Wat mag wel langs de lijn, in de kleedkamer, kantine en online? En wat mag vooral niet? Een gedragscode geeft hier richting aan en is dus een belangrijk onderdeel van het clubbeleid rondom gewenst en ongewenst gedrag.

Om ervoor te zorgen dat leden, vrijwilligers en anderen op de club weten waar de club voor staat, is het belangrijk om de gedragscodes helder en goed te communiceren. Zo weet iedereen wat het gewenste gedrag is, maar neemt de club óók om twijfel weg wanneer iemand ongewenst gedrag bespreekbaar wil maken.

Verenigingsbrede gedragscode

We vragen u om uw trainers en begeleiders de bijgevoegde Gedragscode te laten onderschrijven.

Gedragscode trainers-coaches en begeleiders

Wilt u de Engelse versie? Mail dan naar Jean Relou

Vertrouwenspersoon

De sportaanbieder is verplicht een vertrouwenscontactpersoon (VCP) aan te stellen. Het moet voor alle betrokkenen duidelijk zijn wie deze VCP is en hoe ze contact op kunnen nemen.

Functieprofiel VCP

De vertrouwenscontactpersoon heeft het vertrouwen van de leden, heeft levenservaring en is betrokken bij sociale veiligheid. Lees verder op het functieprofiel. Is er binnen uw club geen geschikte kandidaat, vraag bij een (buurt-)vereniging om gebruik te maken van hun VCP. Of overweeg de rol samen met een andere vereniging te vervullen.

Korte opleiding

Om als VCP aan de slag te gaan is de opleiding tot vertrouwenscontactpersoon in de sport te volgen. De gemeente organiseert regelmatig VCP-opleidingen in samenwerking met NOC*NSF. Deelname is gratis voor Bestse sportaanbieders die zich rechtstreeks aanmelden.

Meer informatie

Kunt u geen VCP aanleveren? Mail met Jean Relou, projectleider Sociale Veiligheid: Jean Relou

Vakkundig geschoolde trainer-coaches

Scholingen met oog voor pedagogiek

Trainer-coaches hebben een belangrijke rol bij het herkennen en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Zij kunnen positief gedrag stimuleren en negatief gedrag voorkomen of bespreken. Het is belangrijk dat trainer-coaches (met in het bijzonder de trainer-coaches die werken met kwetsbare groepen) weten hoe zij invulling aan deze rol kunnen geven. Dat kan met een cursus of e-learning waarin aandacht is voor pedagogiek en integriteit. Als club kan je er zorg over dragen dat trainer-coaches de e-learning Een Beetje Opvoeder of een vergelijkbare cursus (voor meer ervaren trainer-coaches) hebben gevolgd. Dat helpt niet alleen mee aan een sociaal veilige sportomgeving voor je leden, maar zorgt óók voor meer sportplezier en leukere trainingen.

Vakkundig geschoolde trainers/coaches

Welke scholingen worden voor wie aangeraden?

Trainer-coaches spelen een belangrijke rol bij het creëren van een sociaal veilige sportomgeving. De trainer-coach heeft veel contact met de sporters. Daarom is het belangrijk dat trainer-coaches een scholing volgen met oog voor pedagogiek en integriteit.

Als een trainer-coach vakkundig geschoold is weet de club dat diegene:

  • begrijpt hoe zij de gedragscode kunnen uitdragen en het juiste voorbeeldgedrag kunnen laten zien;
  • grensoverschrijdend gedrag herkent en weet te voorkomen;
  • kan ingrijpen op het moment dat er een conflict is binnen het team of wanneer er bijvoorbeeld een sporter wordt buitengesloten of gepest;
  • de trainingen beter kan laten aansluiten bij de motivatie, behoefte en belevingswereld van de sporter, waardoor een plezierigere sfeer en sportomgeving wordt gecreëerd.

 

Trainer-coach: Een beetje opvoeder

NOC*NSF raadt de online scholing Een Beetje Opvoeder aan. Deze online scholing is gericht op beginnende trainer-coaches. Een Beetje Opvoeder wordt gezien als het basisniveau van pedagogiek en integriteit waar een trainer-coach over zou moeten beschikken om een sociaal veilige sportomgeving te waarborgen.

 

Voor de ervaren trainer-coach

Een meer ervaren trainer-coach beschikt mogelijk al over het benodigde kennisniveau van pedagogiek. Misschien wel doordat de trainer-coach werkzaam is op een school, als jeugdwerker of als psycholoog. Maar het kan ook zo zijn dat de trainer-coach een andere scholing heeft gevolgd via de club, bond of gemeente, waar pedagogiek aan de orde kwam. Bij twijfel of de scholing voldoende is, kan een trainer-coach of bestuurder altijd terecht bij de sportbond om deze checkvraag te doen.

Trainer-coaches die diens kennis bij wil spijkeren op een bepaald onderwerp kan ook de (gratis) modules integriteit volgen:

High5! stappenplan – voor een veilige en integere sportclub

Iedere sporter verdient een sociaal veilige sportomgeving, waar geen ruimte is voor grensoverschrijdend gedrag. Het High5! stappenplan helpt sportclubs hiermee op weg door praktische tips, ondersteuningsmiddelen en extra informatie. Zo krijgt jouw sportclub een duwtje in de rug en werken we samen aan een veilige sport voor iedereen.

Start hieronder met stap 1 van het High5! stappenplan: Hoe maken we de sportclub veilig?

Wat zijn de verplichtingen voor sportclubs?

Het is niet toegestaan om content van deze pagina te halen.