Tuurlijk Nieuwsbrieven

Download eenvoudig onze nieuwsbrief door te klikken op de gewenste editie. Eenmaal geklikt, start de download automatisch en kunt u op de hoogte blijven van al onze laatste updates en informatie. Klik, download, en blijf geïnformeerd!

Tuurlijk-Nieuwsbrief-Sport & Cultuur–Februari ’24

Tuurlijk Nieuwsbrief Sport 19 Dec 23

Tuurlijk Nieuwsbrief Sport November 2023

Tuurlijk Nieuwsbrief September 2023

Videoportretten moeten buren verbinden in Best

Je buurtgenoten leren kennen via videoportretten, het kan in Best. De portretten zijn onderdeel van kunstwerk de Leemse Luikjes. Het gaat over elkaar leren kennen: de luikjes van je huis opendoen. Het publiek kan op deze manier kennismaken met een aantal bewoners van de Leemkuilen.

Social designcollectief Tante Netty uit Eindhoven is vorig jaar in opdracht van TUURLIJK, het cultuurteam van de gemeente Best langs de deuren gegaan om met de bewoners te praten over hun persoonlijke voorkeuren voor kunst in de wijk. Daaruit bleek dat ontmoeten een belangrijk thema was.

Ontmoeting

Op basis daarvan zijn de videoportretten ontwikkeld en ook een mobiele bar. Die wordt gebruikt door de vrouwengroep uit Leemkuilen voor een andere vorm van ontmoeten. Zij gebruiken de bar om op te koken op markten en andere activiteiten en hun hapjes te delen met bezoekers.

Voor meer informatie over het Leemkuilen project en voor het bekijken van de individuele interviews, klik here

Waar je als een bevlogen ‘kleine’ organisatie werelds in kan zijn

Duik in het opwindende avontuur van dansgroep ‘The Invasion’ uit Best, die zich vol passie en toewijding voorbereidt op hun deelname aan de prestigieuze World of Dance competitie. In dit nieuwste artikel ontdek je hoe deze getalenteerde dansers hun grenzen verleggen, hun unieke stijl perfectioneren en de kracht van gemeenschap inzetten om op het wereldtoneel te schitteren. Laat je inspireren door hun reis vol vastberadenheid, creativiteit en de onstuitbare drang om de top te bereiken in de wereld van dans.

Voor meer informatie, klik hier

Inspiratiesessie Sociale Veiligheid Sport

Op maandagavond 29 januari vond de eerste inspiratiesessie over sociale veiligheid plaats op het gemeentehuis in Best. Dit interactieve evenement, geleid door Erik Beuker, Projectleider Sociale Veiligheid Sport bij het NOC*NSF, was een belangrijke gelegenheid om te spreken over ‘sociale veiligheid’ in de sport. Diverse vertegenwoordigers uit het verenigingsleven, waaronder bestuursleden, trainers en vertrouwenscontactpersonen, kwamen samen om te werken aan het verbeteren van een sociaal veilig sportklimaat binnen hun verenigingen.

Binnen het kader van Sportakkoord II speelt de gemeente een sleutelrol in het bevorderen van sociale veiligheid in de sport. Het is haar verantwoordelijkheid om duurzame ruimte voor sport en bewegen te realiseren en regionale samenwerking te stimuleren. Het integreren van programma’s en initiatieven gerelateerd aan gezonde leefstijl, zorg, sport, cultuur en leefomgeving is cruciaal voor een holistische benadering van sociale veiligheid.

Een specifiek aspect van de rol van de gemeente binnen het Sportakkoord II is het ondersteunen van de ‘4 v’s voor veiligheid’ binnen sportclubs, essentieel voor het creëren van een veilige sportomgeving en het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag.

Erik Beuker presenteerde praktische benaderingen voor het creëren van een veilig sportklimaat:

– Bewustwording en bewustzijn creëren;

– Gedragscode en -regels benoemen;

– Het High5 stappenplan doorlopen;

– Een gedegen aannamebeleid hanteren;

– Gebruikmaken van de regeling voor Gratis VOG;

– Een vertrouwenscontactpersoon opleiden via CVSN.

We willen benadrukken hoe belangrijk het is om na te denken over sociale veiligheid in je vereniging. Stel jezelf de volgende vragen:

– Hoe beschermen we jongeren en kwetsbare groepen?

– Kunnen ouders erop vertrouwen dat hun kinderen veilig zijn bij de sportvereniging?

– Wat kunnen we doen om in actie te komen?

– Welke bijdrage lever jij?

De avond eindigde met een bemoedigende boodschap van het NOC*NSF: je staat er niet alleen voor! Wij en Tuurlijk Best staan klaar je hierbij te helpen. 

Neem contact op met Tuurlijk Best om samen te werken aan het verbeteren van de sociale veiligheid binnen de Best’se verenigingen.

Dit kan via: jean@tuurlijkbest.nl

 

 

De 4 V’s voor sociale veiligheid

Sport zou voor iedereen prettig, plezierig en veilig moeten zijn. Daarom werken we aan een sociaal veilige sport, waar geen ruimte is voor grensoverschrijdend gedrag. Dat begint bij een goede basis. De 4 v’s helpen hier bij. Clubs die voldoen aan de 4 v’s voor veiligheid hebben een goed fundament voor een veilige sportomgeving. En dat is belangrijk, want hiermee bouwen we samen verder aan een veilige sport en een fijne sportplek voor iedereen.

Geen plaats voor grensoverschrijdend gedrag

In een sociaal-veilige sportomgeving is geen plaats voor grensoverschrijdend gedrag. Helaas weten we uit onderzoeken in de sport dat het wél voorkomt. De meeste meldingen die binnenkomen, betreffen seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar ook lichamelijk of emotioneel grensoverschrijdend gedrag worden gemeld. De gemeente Best zich in voor een sociaal-veilige sportomgeving en werkt samen met TUURLIJK Best, lokale sportverenigingen, sportbonden, NOC*NSF en andere partijen hard aan preventie van grensoverschrijdend gedrag. In samenwerking met het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) zorgen we ervoor dat melding maken van grensoverschrijdend gedrag zo laagdrempelig mogelijk is.

Voor meer informatie klik op onderstaande button.

De 4 V's

Project Sport en Zorg 

VVC Best Neemt Deel aan het Innovatieve Project Sport en Zorg

In een baanbrekende ontwikkeling voor de sportgemeenschap heeft VVC Best, via de Nederlandse Volleybalbond (Nevobo), zich aangemeld als pilotclub voor het project “Sport en Zorg”, geïnitieerd door NOC*NSF. Dit initiatief, dat loopt in 2024 en 2025, is een samenwerkingsverband tussen meerdere volleybalclubs en wordt ondersteund door Nevobo en NOC*NSF. Het project benadrukt de cruciale verbinding tussen sporten, een gezonde leefstijl, vitaliteit en veerkracht.

Sporten en sportief bewegen spelen een sleutelrol in het bevorderen van gezondheid en welzijn. Echter, het is een zorgwekkende realiteit dat veel mensen met een (verhoogd risico op) kwetsbare gezondheid onvoldoende sporten. Dit is een gemiste kans, vooral omdat sportieve activiteiten voor deze groep van onschatbare waarde kunnen zijn.

Mensen met een kwetsbare gezondheid zijn vaak in beeld bij zorgpartijen zoals huisartsen, fysiotherapeuten, leefstijlcoaches en diëtisten. De samenwerking tussen sport- en zorgpartijen, zoals die in het project “Sport en Zorg”, biedt een unieke mogelijkheid om deze mensen actief met sport in contact te brengen. Door deze samenwerking kunnen zij de kracht en het plezier van sport en sportief bewegen ervaren, wat aanzienlijk kan bijdragen aan hun algehele welzijn.

Dit project biedt VVC Best de gelegenheid om een voortrekkersrol te spelen in het promoten van een gezonde leefstijl en het aanbieden van sportactiviteiten aan mensen met een kwetsbare gezondheid. De club zal, in samenwerking met de Nevobo en NOC*NSF, zich richten op het ontwikkelen van programma’s en activiteiten die deze doelgroep aanspreken en hen betrekken bij de sport.

De deelname van VVC Best aan dit project markeert een belangrijke stap in de richting van een inclusieve sportcultuur, waarbij sport en beweging toegankelijk worden gemaakt voor iedereen, ongeacht hun gezondheidsstatus. Het is een vooruitstrevende beweging die niet alleen de deelnemers ten goede komt, maar ook een positieve impact heeft op de gehele gemeenschap. 

Fit blijven met de ‘Kwiek beweegroute’ door het centrum van Best.

Heeft u al eens de ‘Kwiek beweegroute’ in Best uitgeprobeerd? Deze route is nog niet zo bekend, maar verdient zeker meer aandacht. Speciaal ontworpen voor senioren, biedt deze fitnesswandeling een unieke ervaring door de straten, paadjes en groene parkjes in de wijk achter de molen aan de Molenstraat.

Tijdens de route kunt u zich verwachten aan een diversiteit aan oefeningen: van snelwandelen tot armen ronddraaien en slalommen. Wat het extra leuk maakt, is dat alle 20 oefeningen duidelijk zijn geïllustreerd op de stoeptegels. Bovendien maakt u soms gebruik van het straatmeubilair, zoals een bankje, lantaarnpaal of een reeks paaltjes.

Het startpunt van de Kwiekroute bevindt zich bij het Eerstelijns Centrum, gelegen op Molenveste 3, 5683 BE Best. Hier vindt u een bord met de getekende route. Wit-oranje pijltjes op de stoeptegels wijzen u de weg. Onderweg traint u op 20 verschillende plekken spelenderwijs uw balans, kracht en uithoudingsvermogen.

De Kwiekroute is al sinds 2015 een onderdeel van Best en nodigt u uit om op een leuke en actieve manier het gebied te verkennen. Voor wie graag voorbereid op pad gaat, is er een plattegrond van de Kwiek beweegroute beschikbaar.

Wij nodigen u van harte uit om deze unieke route zelf te komen ervaren!”

Deze kunt u downloaden door op onderstaande link te klikken.

Kwiek route Best

Ontdek en Probeer Gratis Verschillende Activiteiten!

Ben je 13 jaar of ouder en wil je jezelf uitdagen, plezier beleven en nieuwe vaardigheden ontwikkelen? Goed nieuws! TUURLIJK en de Bestse verenigingen bieden jou de kans om maximaal zes keer gratis deel te nemen aan culturele of sportieve activiteiten. Het beste van alles is dat je niet beperkt bent tot één vereniging. Er zijn 13 verschillende activiteiten bij 9 verschillende verenigingen. Dit is jouw kans om te ontdekken wat je leuk vindt en waar je passie ligt.

Wat kun je uitproberen: Waterpolo, Tiener Yoga, Wedstrijdzwemmen, Korfbal, Handbal, Volleybal, Aikido, Judo, (Sportief) Wandelen, Bootcamp, Dance & Fiësta, Yoga / Beweeglessen voor Senioren en Baanatletiek.

Meer informatie over alle activiteiten en de verenigingen die deze aanbieden, vind je hieronder.

Voor meer informatie over Ontdek en Probeer, klik op link beneden

Ontdek en Probeer

Discover and Try Various Activities for Free!

Are you 13 years or older and looking to challenge yourself, have fun, and develop new skills? Great news! TUURLIJK and Best’s associations are providing you with the opportunity to participate in cultural or sports activities for free, up to six times. What’s even better is that you are not restricted to just one association. With 13 diverse activities spread across nine different associations, this is your chance to explore your interests and uncover your passion.

What can you try: Water polo, Yoga 4 Teens, Competitive swimming, Korfball, Handball, Volleyball, Aikido, Judo, (Sports) Hiking, Bootcamp, Dance & Fiesta, You & Movement for Seniors and Track athletics.

Additional details about all the activities and the associations that provide them can be found below.

More information about Discover and Try, click on the link below.

Discover and try

Filmworkshop gestart voor kinderen uit groepen 7 en 8

Stilte op de set!

Deze week is Filmworkshop gestart met een reeks workshops voor kinderen uit groepen 7 en 8. Voordat ze zich konden inschrijven voor deze workshops zijn we gestart met een kennismaking in het maken van film op alle Bestse scholen, van groep 3 tot en met 8. Met veel fantasie, geduld en vooral ook veel lol hebben kinderen nagedacht over wat er allemaal komt kijken bij het maken van een film.

Kinderen uit groep 7 en 8 krijgen nu dus de kans om zelf een korte speelfilm te maken.

Donderdag ben ik langsgegaan, op locatie bij KC Br!cks, om eens te kijken waar de leerlingen allemaal mee bezig zijn. Het was doodstil in de klas toe ik binnenkwam en de kinderen zaten vol aandacht te kijken en luisteren naar wat ze allemaal gaan doen. Zelfs tijdens het oefenen zag ik ze geconcentreerd bezig. Als er één ding is dat ik geleerd heb van Ramon en Lisette is het dat je veel geduld moet hebben om een film te maken! Geduld en aandacht voor alle details die er toe doen op een set.

De komende weken gaan de leerlingen hun kennis uitbreiden, nadenken over het verhaal en worden de rollen verdeeld. Hoewel er eigenlijk maar een de regisseur kan zijn, zijn ze allemaal samen de regisseurs en bedenkers van hun eigen korte speelfilm. Voor de complete ervaring hoort een speelfilm natuurlijk in bekeken te worden in de bioscoop. Daarom willen we als alle films klaar zijn deze vertonen in de bioscoop voor een echte première in Biobest. Daarover volgt tegen die tijd nog meer informatie.

Tot die tijd is het stilte op de set; camera klaar; geluid klaar, scène 4, take 2 en ACTIE!

Cultuurcoach Goedele Wellens

Best Vooruit ontvangt certificaat Uniek Sporten

16/10/2023

Met gepaste trots heeft Berst Vooruit het certificaat Uniek Sporten in ontvangst genomen van Veronique Zeeman van de gemeente Best. Dit certificaat is de beloning voor 10 jaar G voetbal bij Best Vooruit. De gemeente Best, Tuurlijk en Uniek sporten zien de toegevoegde waarde van het G voetbal bij Best Vooruit en honoreren dit met dit certificaat.

Het G voetbal is binnen de club geborgd in een heldere beleidsnotitie die het belang van voetbal voor deze belangrijke groep sporters onderschrijft. 10 jaar geleden is er door een aantal vrijwilligers gestart met deze sporters en is sindsdien dan ook niet meer weg te denken bij de club.

Het certificaat is uitgedeeld omdat is aangetoond dat Best Vooruit structureel en planmatig de juiste activiteiten uitvoert om een passend voetbalaanbod voor ieder niveau aan te bieden.

Wat deze groep spelers ook speciaal maakt, is dat ze binnen de club eigenlijk niet speciaal zijn. Ze zijn onderdeel geworden van het DNA van de club en zijn onderdeel van de club en Best Vooruit is onder deel van dit G team.

G‑voetbal is bedoeld voor mensen die vanwege een lichamelijke en/of verstandelijke beperking belemmerd zijn in hun bewegingsmogelijkheden en geen aansluiting kunnen vinden bij een regulier voetbalteam. Deze groep voetballers heeft net even meer aandacht nodig en moet dingen duidelijker en eenvoudiger uitgelegd krijgen. “Op dit moment zijn er vijfentwintig spelers actief die verdeeld zijn in twee teams.

De begeleiding bestaat uit vijf trainers en drie begeleiders. Zij zijn aanwezig bij de trainingen en de wedstrijden. In de begeleidingsstaf zitten enkele mensen die ervaring hebben met werken in de zorg. Het vervoer van- en naar wedstrijden wordt in samenspraak tussen spelers, begeleiding en ouders geregeld.

In de toekomst willen we graag een junioren team vormen die ook competitie gaat spelen. In het juniorenteam vallen spelers in de leeftijd van 8 tot 18 jaar. Tot die tijd is het voor deze leeftijd alleen nog mogelijk om mee te trainen.”

 

Campagne Support Safe Sport laat sporters, coaches, supporters en bestuurders nadenken over grensoverschrijdend gedrag

Best, oktober 2023 – 14 gemeenten in Zuidoost-Brabant lanceren een gezamenlijke campagne met de titel Support Safe Sport. De campagne moet sporters, coaches, supporters en clubbestuurders bewust maken van grensoverschrijdend gedrag op sportverenigingen. Dit moet leiden tot een sociaal veilig en positief sportklimaat waarin iedereen zichzelf kan zijn en met plezier kan sporten.

Grenzen overschrijden is een no go!

Sportieve grenzen verleggen is prachtig. Maar grensoverschrijdend gedrag is nooit acceptabel. Waar de grens ligt, kan per sporter of coach verschillen. Bij het uitschelden van een scheidsrechter is het duidelijk. Maar kan een spelersbegeleider zomaar de kleedkamer betreden? Is elke aanraking van een coach reden voor ongerustheid? De dilemma’s en de passende gedragsregels staan centraal in de campagne die thema’s als discriminatie, racisme, verbaal en fysiek geweld, intimidatie, groepsdruk en uitsluiting bespreekbaar maakt. Verwijzingen naar meldpunten en vertrouwenspersonen helpen sporters, coaches, supporters en bestuurders actie te ondernemen als grenzen worden overschreden.

Brainportgemeenten bundelen de krachten

De campagne is een initiatief van 14 gemeenten in Zuidoost-Brabant. Gemeenten hebben vanuit het Sportakkoord II de opdracht gekregen verenigingssport toegankelijker en sociaal veiliger te maken. “We hebben gekozen voor een regionale samenwerking, omdat sporters tijdens het competitieseizoen meerdere verenigingen in de regio bezoeken. Daardoor is het bereik en de herkenning van de campagne groter”, aldus Kees Vortman, Wethouder Sport in de gemeente Waalre. Wethouder Sport van de gemeente Veldhoven Thomas van Broekhoven: “We willen bereiken dat Veilig Sportklimaat bij iedere vereniging op de agenda komt. Afspraken, richtlijnen en waarden moeten er samen voor zorgen dat leden van verenigingen zich op hun gemak voelen en hun mentale en fysiek gezondheid niet in het gedrang komen.”

In de actiestand

Naast sporters van jong tot oud, supporters, coaches, trainers en spelbegeleiders, richt Support Safe Sport zich ook op clubbestuurders. “Zij hebben veel te regelen binnen een vereniging en sociaal veilige sport heeft vaak nog geen structurele plek op de bestuursagenda”, zegt Eva Lindeman, Sportregisseur vanuit Eindhoven Sport. “Een goede behandeling van meldingen van grensoverschrijdend gedrag helpt bij de heling, bij het gevoel van rechtvaardigheid, bij erkenning en bij sociale veiligheid in de vereniging. Met deze campagne willen we mensen bij de clubs in de actiestand krijgen.”

De campagne zal zichtbaar zijn bij honderden sportverenigingen, op social media en op de website www.supportsafesport.nl. Afgesproken is dat Support Safe Sport voor een periode van meerdere jaren ingezet zal worden.

Voor meer informatie

Leemse Luikjes

Community art brengt onderlinge verbinding in Best

“Een goede buur is meer waard dan een verre vriend.”

In samenwerking met Tante Netty is er in 2023 een Community Art project gerealiseerd bij de Leemkuilen flats. Tante Netty is een Social Design Bureau uit Eindhoven die jonge kunstenaars en designers koppelen aan sociale vraagstukken om zo tot nieuwe oplossingen te komen. Evie Sparidaens, projectleider van Tante Netty, besloot na een kennismaking op de fiets van de verschillende wijken, zich te gaan richten op de Leemkuilen. Zij is met de buurt in gesprek gegaan om te ontdekken waar behoefte aan is. Het project krijgt zo door en voor de bewoners steeds meer vorm.

Evie is op zoek gegaan naar de vele verhalen die schuilen achter alle voordeuren…

Voor meer informatie

Muurschilderingen viaduct A2 aan de Boschdijk.

17/5/2023

Mooie samenwerking gemeentes Eindhoven en Best, de verbinding wordt nu letterlijk gelegd tussen de twee gemeentes door het maken van een muurschildering bij het viaduct onder de A2 aan de Boschdijk. Johan Moorman legt deze week de laatste hand aan zijn muurschilderingen.

Jeugdspelers Best Vooruit plaatsen zich voor NK shoot-outs

13/4/2023

Op maandag 3 april vond de shoot-out voorronde bij Best Vooruit plaats. Zo’n 75 kinderen uit de teams van Best Vooruit in de leeftijd van 7 tot en met 13 jaar streden hierbij om een toegangsticket voor de voorronde shoot-out bij FC Eindhoven.

Een shoot-out wordt genomen vanaf 20 meter, waarbij de speler 10 seconde de tijd krijgt om te scoren. Na een keer oefenen, mocht elk kind 3 shoot-outs nemen. Alle leeftijdscategorieën waren fanatiek tot het laatste moment. Sportief werd iedereen aangemoedigd Veelal waren er meerdere extra rondes nodig om de 3 beste per leeftijdscategorie te bepalen.

Lees het artikel

Community art in de wijk Leemkuilen

29/3/2023

De Leemse Luikjes geven een inkijkje in de wereld van de bewoners van de Leemkuilen. GroeiendBest en het ED regio Best namen ook een kijkje achter deze luikjes.

Je leest meer over het ontstaan van de Leemse Luikjes in het artikel van GroeiendBest (Pagina 5), of dit artikel van het ED regio Best

Lees het artikel

Wens van jongeren komt uit: Best krijgt een eigen ‘Cruyff Court’

Best krijgt een eigen ‘Cruyff Court’. Dat multifunctioneel trapveldje – vernoemd naar de legendarische voetballer – moet komende zomer verrijzen bij jongerencentrum Todo.

Met het te realiseren sportveld wordt vooral gemikt op kinderen en jongeren. De beweegtuin – waar op diverse manieren in de buitenlucht kan worden gesport – is volgens de gemeente bedoeld voor een breder publiek. Uit cijfers waarnaar het college eerder verwees, blijkt dat 44 procent van de inwoners van Best niet (voldoende) sport en beweegt.

Meer informatie

 

Voor meer informatie

Enquête scriptieonderzoek Uniek Sporten Brabant

22/3/2023

Voor zijn scriptieonderzoek is Chadi Bouyenzar op zoek naar mensen die een korte enquête willen invullen over de behoeften en wensen van mensen met een beperking op het gebied van sport en bewegen.

Vanuit Uniek Sporten Brabant doet hij onderzoek naar de sportparticipatie van mensen met zowel lichamelijke als mentale beperkingen. Zo kunnen zij hun aanbod beter afstemmen op de doelgroep en ervoor zorgen dat meer mensen met een beperking kunnen gaan sporten en bewegen.

Help Chadi via deze link: https://qfreeaccountssjc1.az1.qualtrics.com/…/SV…

Vragen over de enquête of het onderzoek? Neem dan contact op met Chadi via c.bouyenzar@live.nl of 06-85094548.

Vul de enquête in

Best tekent samenwerkingsovereenkomst Uniek Sporten

20/3/2023

Uniek Sporten Brabant, het regionale sportloket voor mensen met een beperking, tekende een samenwerkingsovereenkomst met 15 gemeenten in de regio.

De overeenkomst heeft als doel om de sportparticipatie van mensen met een beperking te vergroten en het aanbod van aangepast sporten in de regio te verbeteren.

Uniek Sporten biedt mensen met een beperking bijvoorbeeld ondersteuning bij het vinden van een geschikte sport of beweegactiviteit of het uitproberen van een sporthulpmiddel. Ook helpt Uniek Sporten bij hulpvragen vanuit sport- en beweegaanbieders. Doordat we met 15 gemeenten samenwerken, hebben juist sporters uit kleinere gemeenten meer kans om in de regio passend sportaanbod te vinden.

Voor meer informatie

Beach-sport, kunnen we dit binnenkort in Best beoefenen?

22/2/2023

Op het moment zijn wij de mogelijkheden aan het onderzoeken om een veld een te leggen waar de verschillende Beach-sporten kunnen worden beoefent.

TUURLIJK heeft begin 2023 een onderzoek uitgevoerd onder de inwoners van Best naar hun interesse om een beachsport op te pakken. Aristos, DKB, VVC Best en het Heerbeeck College hadden aangegeven gezamenlijk de verschillende beach-sporten aan te willen aanbieden.

Dit speelveld zou de mogelijk bieden voor het beoefenen van beachvolleybal, voetvolley, beachtennis, beachkorfbal en beachvoetbal.

Bekijk de sporten

 

Voor meer informatie

Het is niet toegestaan om content van deze pagina te halen.