De financiering van een sporthulpmiddel zoals een sportrolstoel of prothese is vaak een probleem. Waar moet je zijn voor een vergoeding? En krijg je wel een vergoeding. Zonder (geschikt) sporthulpmiddel is sporten of bewegen voor velen niet mogelijk. Onacceptabel vinden we dat. Daarom hebben we met steun van het ministerie van VWS Uniek Sporten Hulpmiddelen opgezet. Dat biedt ons de mogelijkheid om jou te steunen.
Kom je na een aanvraag bij de WMO, Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet Langdurige Zorg (Wlz) of UWV geld tekort voor de aanschaf van een sporthulpmiddel, of is je aanvraag afgewezen, dan dien je bij Uniek Sporten Hulpmiddelen een aanvraag in voor de financiering ervan. In de regel is het zo dat als we een aanvraag goedkeuren, we 85% van het benodigde bedrag toekennen. De overige 15% is je eigen bijdrage met een maximum van 250 euro. Dit bedrag kun je zelf betalen of ophalen met crowdfunden. Crowdfunden kan op ons eigen platform. Bekijk hier de veelgestelde vragen voor meer informatie.
Het kan zijn dat je nog niet precies weet wat je wilt en eerst een sport wil uitproberen. Dat kan natuurlijk ook. Maak dan gebruik van Uniek Sporten Uitleen. Je krijgt 4 maanden de tijd om een sporthulpmiddel (gratis) uit te proberen. Het sporthulpmiddel wordt persoonlijk gepast en afgesteld op je wensen, en je krijgt advies over het gebruik ervan. Kijk op Uniek Sporten Uitleen. Onze uitleen service is helaas nog niet in iedere gemeente actief. Selecteer jouw gemeente om te kijken of Uniek Sporten Uitleen beschikbaar is in jouw gemeente. Kom je er niet helemaal uit, neem dan contact op met de sportconsulent uit jouw regio.
Mensen die zorg ontvangen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) kunnen hulpmiddelen krijgen. Welke dat zijn hangt af van de manier waarop u Wlz-zorg ontvangt (leveringsvorm). Bijvoorbeeld thuis of in een instelling. Het hangt ook af van het soort Wlz-hulpmiddel dat u aanvraagt. In de brochure ‘Hulpmiddelen Wet langdurige zorg’ leggen we uit wat mogelijk is en waar u hulpmiddelen kunt aanvragen. We beschrijven welke instantie daarover besluit. Ook geven we voorbeelden van verschillende situaties.
In deze brochure staan soms moeilijke woorden en begrippen. Bijvoorbeeld voor de verschillende soorten Wlz-hulpmiddelen. Wij gebruiken deze woorden, omdat ze ook zo in de wet staan. En omdat behandelaars, Wlz-instellingen en zorgkantoren die moeilijke woorden ook gebruiken. We leggen alle woorden zo helder mogelijk uit. De brochure bevat ook een handige lijst met uitleg van veelgebruikte woorden en begrippen.
Het is niet toegestaan om content van deze pagina te halen.