Verdieping in de Keuze tussen Leefstijlcoach en GLI: Inclusief Belangenorganisaties

 

Bij het overwegen van interventies gericht op het verbeteren van de leefstijl, is het waardevol om niet alleen de verschillen tussen leefstijlcoaches en Gecombineerde Leefstijlinterventies (GLI) te begrijpen, maar ook de ondersteuning en professionalisering die belangenorganisaties bieden. Deze organisaties spelen een cruciale rol in de ontwikkeling en kwaliteitsborging van de beroepspraktijk.

 

Leefstijlcoach: Persoonlijke begeleiding op maat

Een leefstijlcoach biedt individuele begeleiding, gericht op het ondersteunen van mensen bij het maken van gezonde keuzes in hun dagelijks leven. Dit omvat een breed spectrum van leefstijlaspecten, zoals voeding, beweging, ontspanning, slaap en stressmanagement.

 

Belangenorganisaties voor leefstijlcoaches:

De Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN) biedt een platform voor kennisdeling, professionalisering en een kwaliteitsregister voor leefstijlcoaches, wat bijdraagt aan de voortdurende verbetering van hun expertise en dienstverlening.

 

Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI): Groepsgerichte duurzame verandering

GLI vertegenwoordigt een gestructureerde aanpak in groepsverband, erkend en vergoed vanuit het basispakket, gericht op personen met overgewicht of obesitas en eventuele bijkomende risicofactoren. De interventie omvat onder meer voedingsadvies, bewegingsprogramma’s en gedragsverandering.

 

Welke GLI’s zitten in de basisverzekering?

Een GLI wordt opgenomen in de basisverzekering als deze de erkenning ‘eerste aanwijzingen voor effectiviteit’ krijgt vanuit het erkenningstraject van het RIVM. Zorgverzekeraars bepalen vervolgens welke van deze erkende programma’s zij vergoeden en contracteren. Op dit moment zijn er zeven interventies die erkend zijn als GLI en opgenomen in de basisverzekering:

 

Hoe krijgt iemand een verwijzing voor GLI?

De huisarts bepaalt of iemand in aanmerking komt voor GLI en kan dan een doorverwijzing geven. Ook tijdens de GLI blijft de huisarts betrokken. De GLI-zorgverlener stemt af met de huisarts, deelt regelmatig resultaten en overlegt over eventuele aanvullende zorg.

Meer informatie over de vergoeding van een GLI-traject is te vinden op de website van Zorginstituut Nederland.

 

Belangenorganisaties gerelateerd aan GLI:

De Nederlandse Vereniging voor Diëtisten (NVD) en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) ondersteunen professionals in GLI-programma’s op het gebied van voeding en beweging. Het Loket Gezond Leven van het RIVM biedt richtlijnen en ondersteuning voor de implementatie van GLI binnen de gezondheidszorg.

 

De rol van andere organisaties

Naast specifieke belangenorganisaties voor leefstijlcoaches en GLI-professionals, spelen organisaties zoals Pharos en het Kennis Centrum Sport en Bewegen een belangrijke rol in het bevorderen van een gezonde leefstijl en ondersteunen ze de professionals in dit veld.

 

Conclusie

De keuze tussen een leefstijlcoach en een GLI-programma hangt af van individuele voorkeuren, de behoefte aan persoonlijke begeleiding versus groepsondersteuning en specifieke gezondheidsdoelen. Belangenorganisaties dragen bij aan de kwaliteit en professionalisering van beide benaderingen door het bieden van richtlijnen, bijscholing en een platform voor kennisdeling. Hun rol verzekert dat zowel leefstijlcoaches als GLI-programma’s voldoen aan hoge kwaliteitsstandaarden, essentieel voor het succesvol begeleiden van individuen naar een gezondere leefstijl.

Aanbieders binnen de gemeente Best (Gediplomeerd) 

 

 

Willeke Verstegen

GLI Coach bij NXT Fysio

Programma: COOL

Email: willeke@nxtfysio.nl

Telefoonnummer: 088-2626000

 

 

 

 

 

 

Anouk van Erp

Leefstijlcoach en fysiotherapeut bij Best Fit Fysiotherapie

Programma: COOL

Email: anouk@bestfitfysiotherapie.nl

Telefoonnummer: 0499-37 83 55

 

Niek Evers

Leefstijl Coach bij Fit Coaching op Leefstijl

Programma: COOL

Email: Niek@fit-coachingopleefstijl.nl

Telefoonnummer: 06-23434271

 

 

Manon Maas.

Leefstijl Coach en Podotherapeut bij Gezoen Leefstijl Coaching

Programma: COOL

Email: manon.maas@gezondleefstijlcoaching.nl

Telefoonnummer: 088-1180523

Het is niet toegestaan om content van deze pagina te halen.