Subsidies zijn erg belangrijk binnen verenigingen. Daar is niets mis mee. Als subsidie gebruikt wordt om structureel of regulier aanbod te financieren, is het logisch dat er een financieringsprobleem ontstaat als de subsidie stopt. Ga daarom zo snel mogelijk, liefst al voor de start van het project, aan de slag met een plan voor structurele financiering van je aanbod. Probeer een project dus niet te zien als iets tijdelijks, maar als het begin van een voortdurende verandering.
Het klinkt logisch, maar denk er aan om inzichtelijk te maken wat jouw sport- en beweegproject oplevert. Heb je goed zicht op de kosten en de baten, dan kun je op zoek naar financiering. Hierbij is de koppeling met monitoring en evaluatie en marketing en media essentieel. Jouw zoektocht naar financiering is veel gemakkelijker als je jouw aanbod aantrekkelijk kunt presenteren en weet wat het oplevert.
Je hebt kosten en kosten.
Maak in je begroting onderscheid tussen verschillende soorten kosten. Denk aan loonkosten, huisvestigingskosten, aanschaf en onderhoud van materialen, kosten voor opleidingen, werving en communicatie. Dit geeft een prettig overzicht en het is makkelijker om financiering te vragen voor bepaalde kostenposten bij specifieke bedrijven.
Maak onderscheid tussen eenmalige en structurele kosten.
Eenmalige kosten kunnen goed met opstartsubsidies (zoals de Sportimpuls) gefinancierd worden. Voor structurele kosten moet in elk geval op den duur ook structurele financiering worden gezocht.
Maak onderscheid tussen verschillende baten.
Het gaat niet alleen om de euro’s, maar ook de inzet van uren, materialen of een accommodatie kun je zien als inkomsten. Maak een meerjarenbegroting, die een paar maanden doorloopt na de ‘projectperiode’ die is gefinancierd met subsidie.
Zorg voor financiering vanuit meer bronnen.
Meer dan een geldbron maakt je minder kwetsbaar. Denk aan een deelnemersbijdrage, samenwerkingspartners (uren, materialen), gemeente (accommodatie, financiering), bedrijven en fondsen. Ga na of er lokale organisaties zijn die een bepaald probleem ervaren met jouw doelgroep, waarvoor jij wellicht een (gedeeltelijke) oplossing hebt. Bedenk ook dat geldschieters sneller geneigd zijn een klein bedrag bij te dragen dan een groot bedrag.
Verplaats je in de geldschieter.
Vertel mogelijke geldschieters wat jouw project oplevert voor de doelgroep en voor hen. Stel vragen, en probeer aan te sluiten bij de behoefte en de problemen van de ander. Durf het gesprek aan te gaan met bedrijven in jouw regio. Je kunt hen beter niet vragen om sponsoring, want die vraag krijgt een bedrijf waarschijnlijk wekelijks. Bedenk dat je als sportorganisatie van alles te bieden hebt aan een bedrijf en ga hierover in gesprek.
Tip! Factsheets over financiële borging en de criteria van het Oranje Fonds voor het aanvragen van geld voor sociale sportinitiatieven.
Lees hier meer tips over samenwerking met bedrijven.
Lees ook het artikel ‘Vind de sportsubsidie voor jouw sportvereniging’.
Het is niet toegestaan om content van deze pagina te halen.